8 de jul. 2014

Els "smart parcs" amenacen als nens i nenes de Barcelona

Fa alguns mesos,  a finals d'abril, l'Ajuntament de Barcelona va presentar el pla de “racons infantils”, els racons infantils son els les cledes ballades amb jocs per nens petits d'entre 3 i 6 anys. El pla en si, donat que és per tot Barcelona, es força gran, volen intervenir, ampliant i millorant les 220 àrees de jocs, amb un pressupost dels voltants de 20 milions d'euros.
No deixaria de ser una més de les moltes activitats de manteniment del monstre administratiu que és   la ciutat de Barcelona.
El que és més novedòs és la implantació, de moment limitada, d'un “smart parc infantil” desenvolupat per la multinacional danesa KOMPAN, líder en aques tipus d'instal·lacions.



EN QUE CONSISTEIX AQUEST “SMART PARC”?

Els parcs “smart playground” (que així els anomena KOMPAN) tenen com argument contes de fada clàssics d'Andersen, entre ells l'aneguet lleig i la sireneta. En el parc mitjançant un smarfone es poden llegir uns codis QR, connectar amb una web i baixar-se una APPS.
El telèfon passa a explicar el conte, conté diversos videojocs i permet fer fotos en les que la realitat es barreja amb imatges sobreposades, d'aquesta manera els nens i les nenes es poden fotografiar amb els personatges del conte.
Com podem veure han aconseguit convertir un joc físic i d'imaginació (el parc) en un joc sedentari i dirigit, han aconseguit convertir jocs que es poden jugar en altres llocs (és el mateix enfilar-se a una roca que a la instal·lació d'un parc) a jocs que necessiten necessàriament un intermediari tecnològic. 
La riquesa d'explicar i escoltar un conte, riquesa per l'emissor i per el receptor passa a ser pobresa tecnològica, l'adult no cladrà que exerciti la seva imaginació, pitjor per ell.



EN QUIN MARC ES PROMOCIONEN AQUESTS “SMART PARCS”?

Al mon, uns 1.400 milions de persones pateixen obesitat, la obesitat està lligada a una alimentació deficient i al sedentarisme. La obesitat és, actualment, una malaltia de pobres, de pobres de mon desenvolupat, amb pocs aliments vegetals frescos a la dieta i molt aliment industrial processat.
A Catalunya el nombre de nens (entre 6 i 9 anys) amb sobreprès era del 43%, un 17% d’ells obsessos. Segons l’estudi POIBA de l’Agència de salut Pública de Barcelona els nens i nenes de famílies desfavorides (renda familiar disponible per sota del 85% de la mitja) tenen un40.7% de sobrepès i obesitat, mentre que els de famílies afavorides (per sobre del 85%) sols el 33.6%.
És un senyal important que en els pocs espais on els nens més petits poden mantenir una activitat física no mediatitzada per els adults estiguin en perill d'una mediatització tecnològica que, inevitablement, ha d'estar mediatitzada  per els “grans”... especialment greu donat que els de major edat sovint tenen l'activitat física mediatitzada per entrenadors i monitors (beneïts siguin els patinets, patins, bicicletes i skates que encara no tenen monitor vigilant ni smartfones donant instruccions).
Els “continguts” digitals del “smart playground” són penosos, dibuixos bobalicons i jocs simplons el seu consum be a ser com el de la “bolleria industrial” fomentadors de la obesitat digital (enllaç http://www.negreverd.blogspot.com.es/2014/02/alguns-punts-per-rebutjar-les.html#more ).
També pot ser preocupant que el primer “smart parc” s'implanti al districte de Sant Martí un dels districtes amb una major taxa d'atur (del 15%) i baixa renda disponible (80.7 essent la mitja de Barcelona el 100) i això és més greu en realitat ja que les dades per el conjunt del districte venen distorsionada pel fet d’incloure Diagonal Mar i Vila Olímpica on l’atur és més baix (de 11,5% i de 9,4%) i la renda familiar disponible alta (de 122 i 146 respectivament). Podem suggerir que els posin a Pedralbes on amb sols un 4,6% d’atur i una renda del 246% sobre la mitjana, seran menys nocius, o al menys seran nocius per uns altres.

No domestiquis els teus fills, deixa’ls jugar lliures, no siguis mandrós explica tu els contes.

No els domestiquem, deixem-los lliures i salvatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada