15 de nov. 2016

Barcelona Smart City?... Barcelona capital de la rapinya, la cobdícia i la dominació tecnològica.


 
Amb tot l’escepticisme que mereixen les proclames de la Generalitat, de l’Ajuntament de Barcelona i dels representant de la industria local i forània, s’ha de reconèixer que la ciutat està força ben posicionada dins l’espai de la dominació TIC.

 No és tan sols la “vitalitat” (ànsia per explotar) de les “start up” del país, o de l’impus “innovador” de la ciutat (cobdícia d’arramblar ràpidament amb la major quantitat de pasta al menor cost) sinó d’alguna cosa més.
Hi ha el projecte que no s’acaba mai de concretar del Centre de IoT (Internet de les Coses) de Ca N’Alier, als límits del Clot, el Mediatic funcionant a mig gas, el Marenostrum, el “superordinador” del CESCA, el sincrotró Alba entre Sant Cugat i Cerdanyola (tan necessari per el desenvolupament de la nanotecnologia entre d’altres coses).
Però les joies de la corona, on estan dipositades moltes de les esperances dels qui ens posturegen, són una sèrie d’esdeveniments de caire internacional estretament lligats els un amb els altres.
Per ordre de pes específic (milions de suposada inversió generada) són:

1.-El IoT Solutions World Congress” que aquest any ha fet seva segona edició els 25 i 26 d’octubre. En la seva primera deició va tenir una arrancada modesta, però sembla que s’està expandint. A tingut 8.000 visitants un 20% més de participants que la primera edició, 170 expositors i un seguiment mediàtic molt més alt que l’any passat. Els temes que desperten més interès (i que son també prioritaris per la organització) són la energia i les infraestructures ( 26%) i la fabricació (18%), en canvi queden molt lluny temes mediàtics com la salut (4%).

 2.-El “Smart City Congress” és un congrés ja consolidat, que es celebra des de2011 i que ja porta  6 edicions, aquest any ve acompanyat de tres cites annexes, una sobre economia circular “Circular Economy Eurpean Summyt”, la “Iwater” sobre la gestió “intel·ligent” de l’aigua i la “European Utility Week”. L’any passat va tenir 14.288 visitants i 485 expositors, amb aquesta “ampliació” s’espera arribar als 30.000 visitants i 1.300 expositors. Sembla que aquesta multiplicacions d’esdeveniments pretén escursar distàncies amb el gran ribal el Mobile World Congress.
Malgrat la tendència (desitjada per les grans empreses) de que la cosa es centri en sensòrica i software, cada cop la cosa deriva més vers les xarxes de dominació, tecnològiques (IoT) o socials (control ubic).

3.-La reunió estrella, el “no va más” el Mobile World Congres” (MWC), que de fet resumeix tot el que tracten les altres dues fires. El MWC no queda limitat, com era al principi, a la telefonia, sinó que cada cop es centra més en la tecnologia “mòbil”, o sia la necessària per la IoT, la e-Healt, els pagaments electrònics, els “wearables”... i la “ciutat intel·ligent”.
De fet des de els altres dos congressos s’han llençat propostes d’unificació en un sol “grandiós” congres, sense èxit de moment, els propietaris de la marca MWC el GSMA,  son gelosos de la seva preponderància i no volen compartir pastis, volen una rendició i absorció dels altres.

Cal tenir present que hi ha una transversalitat de patrocinadors dels tres congressos aquest “patrons” són els que de fet marquen el pas de tot el desenvolupament d’aquestes trobades, que no son de fet d’intercanvi de coneixement i informació com pretenen, sinó de negociació, repartiment de quotes i d’establiment de nous negocis.
Tota aquesta tecnoalegria barcelonesa es basa en “generoses aportacions” en diners, i en espècies, de l’Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat Espanyol (en aquest cas tots units per un sol objectiu, o millor, per un sol interès). Caldrà veure si finalment es poden aprovar els pressupostos de les tres institucions, que hores d’ara estan a l’aire. Això és especialment sensible en el cas del MWC, si no hi ha pressupost de la Generalitat i de l’Ajuntament (o no hi ha partida per aquestes despeses) difícilment es podrà mantenir el MWC a Barcelona.
Qualsevol impediment en el desemborsament de la pasta dels compromisos en aquestes fires corporativo/dominadores, segurament serà superat, malgrat que per altres despeses (ensenyament, sanitat... etc) el no tenir pressupostos ha estat una bona excusa per mantenir les retallades neoliberals.
Sospitem que no serà el cas per el MWC i el Smart City Congress... Mirar els jocs i cabrioles que faran els diferents partits per aprovar les partides per subvencionar aquests esdeveniments (especialment el MWC que és el més costós), sols te un interès, saber cada vegada amb qui ens juguem els quartos (encara que de fet ja sabem amb qui).
De moment avui “l’honorable senyor” Carles Puigdemont (que ha fet la pallassada d’anar en un vehicle elèctric) i na Colau han inaugurat el Smart City Congress, acompanyats per els Consellers Jordi Baiget, Raül Romeva i Josep Rull, l’Alcaldessa de l’Hospitalet, la de Sant Cugat (i presidenta de la Diputació de Barcelona) i tot un seguit d’executius de la Fira de Barcelona, reunió de majordoms de les corporacions multinacionals.

SMART CIVILITZACIÓ?....
LLIURES I SALVATGES!!!

Més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada